Вибір дверей – дерево чи бронедвері?

Сам термін "броньовані" дуже відносний. Лист металу в 2мм завтовшки може створити враження "броні" тільки в порівнянні зі звичайними, знайомими нам дерев'яними дверима. І то лише у разі якісного виготовлення. Рекламована "неприховуваність" і "сейфовий тип" виявляються беззахисними проти п'ятитонного домкрата, пари ломів та певного вміння. І хоча дрібні злодюжки та бешкетники пасують перед вхідними залізними дверима, без хорошої сигналізації вона служить тільки для особистого розради господаря. Чи найкраще вони дерев'яних дверей? З певними допусками можна відповісти ствердно. У всякому разі, вибити ногою залізні вхідні двері якщо і по можливості, то надзвичайно проблематично. Другим плюсом є їхня досить низька вартість. Якщо вхідні двері з твердої породи дерева сьогодні обходяться в 700-800 доларів, то залізні можна поставити за суму втричі меншу. Причому гарної якості і з гарним облицюванням.

"Готові" чи "під замовлення"?

Велика кількість вхідних дверей, що з'явилися в магазинах і салонах, зовні виглядають досить привабливо, але заслужено потрапляють у категорію "кіт у мішку". Крім необхідних мінімальних елементів, що забезпечують захист від злому, важливу роль відіграє тепло-і звукоізоляція, а ось чи вкладена вона у дверний блок, і якої якості, доводиться покладатися на слово продавця, що дуже ризиковано в наш час. Перевірити це, не розкривши облицювання не можна. Крім того дверні отвори здебільшого не збігаються зі стандартними розмірами дверей, що продаються. Найчастіше двері виявляються "висить" на анкерах (або інших кріпленнях), а зазори, що вийшли, безцеремонно "задуті" монтажною піною, що не додає міцності. Причому ціни на виготовлені "під замовлення" двері можна порівняти з цінами на готові вироби.

Як забезпечується захист?

Будь-які якісні броньовані двері повинні містити в своїй конструкції ряд елементів, що забезпечують необхідний рівень захисту:

1. Товщина металу листа не менше ніж 1,5-2мм.

2. Каркас, на який приварений лист, з потужного куточка або квадратної товстостінної труби.

3. Куточок, що використовується як лутка з полицею не менше 50мм. Причому сама лутка повинна складатися з двох рам, що вставляються при монтажі з двох сторін дверного отвору (зовні та зсередини) і зварених між собою, крім анкерного кріплення.

4. Три ступеня замикання - замкова сторона, верх та низ.

5. "Протизнімні" пристрої з петлевої сторони. Як правило, це куточки або г-подібні штирі з петлевої сторони, що зменшують ймовірність знімання з петель.

6. Сильний циліндровий замок "гаражного" типу. І не обов'язково купувати стодоларові замки західного виробника. Цілком спокійно можна ставити вітчизняні замки, які чудово зарекомендували себе протягом десятка років, і стоять на порядок менше.

Звичайне виконання цих вимог при виготовленні дверей буде достатньо для забезпечення необхідного рівня захисту. А "особливі" засоби захисту, що рекламуються, крім подорожчання продукції не дають жодного ефекту.

Дерев'яні накладки, що використовуються при облицюванні вхідних дверей через малу товщину та специфіку кліматичних умов роботи досить примхливі. Вони вимагають особливого підходу до вибору матеріалу та його кінцевої обробки лаком чи фарбою. У цих умовах роботи дерево з більш високим вмістом смоли в деревині поводиться набагато краще за цінні, але малосмолянисті породи. А застосування лаків або фарб на нітро-основі катастрофічно збільшує ймовірність короблення чи тріщин. Крім того, вартість дерев'яних накладок безцеремонно вигадана через високу ціну матеріалів. Більш доступним і навіть оптимальним для облицювання броньованих дверей можна вважати накладки з МДФ, що ламінує. Вони дуже стійкі, надійні, дешеві, і за існуючих способів виготовлення дозволяють створити майже будь-який дизайн.