Влаштування броньованих дверей. Ціна бронедверей

На ринку будівельних матеріалів України представлено величезну кількість сталевих дверей як вітчизняного, так і імпортного виробництва. Відрізняються вони, перш за все, ціною - імпортні, як правило, у два-три рази дорожчі за вітчизняні. Найчастіше імпортні моделі "прив'язані" до типових розмірів (причому кожна фірма - вони свої). Замовлення на виготовлення "нестандартних" дверей можуть прийняти лише деякі фірми, але коштувати такі двері будуть значно дорожчими, і чекати їх доведеться від двох місяців до півтора року. Натомість вітчизняні двері можна зробити на індивідуальне замовлення порівняно недорого і в короткий термін.

Влаштування вітчизняних та імпортних сталевих дверей мало відрізняються один від одного. В основі таких броньованих дверей – прямокутний каркас із внутрішнім ребром жорсткості, зварений із сталевого профілю. На каркас приварюють сталеві листи (з одного або двох сторін). Металеві двері вішаються на петлі в сталеву коробку, що зміцнюється в дверному отворі. Зовні такі залізні двері оббивають дерматином або декоративною панеллю (найдорожча обробка - натуральне дерево). Всередині двері вхідні можуть бути порожнистими, а можуть містити звукоізоляційний та теплоізоляційний матеріал. Різниця в "анатомії" імпортних та сталевих вітчизняних дверей може полягати лише у товщині сталевих листів. У імпортних дверей листи не товщі за 1,5 мм, а в Україні використовують сталевий лист завтовшки 2 - 3 мм. У результаті наші бронедвері виходять масивніше, важче. Але це зовсім не означає, що вони надійніші (зайва вага "зазнає" петлі на міцність).

Бажано, щоб у комплект входили наличники та притвори. Ці деталі значно підвищують надійність конструкції, виключаючи можливість зламування металевих дверей ломом або фомкою.

Важливий елемент сталевих дверей – петлі. Вони знову ж таки можуть бути як іноземного, так і вітчизняного виробництва. Необхідно дізнатися у продавця, яку вагу вони вільні витримати (найнадійнішими вважаються петлі на опорному підшипнику). Кількість петель розраховується індивідуально для кожної конкретної бронедвері. Особливу увагу варто приділити замкам. Багато фахівців вважають, що найнадійніші замки - сувальдні, вони найчастіше - крабові (коли "язички" -ригелі виїжджають у 2-4 напрямках з різних боків дверного полотна). Чим складніший замок, тим він дорожчий. Краще на одну сталеву двері встановити два замки, один - крабовий, інший - простіше. Бажано, щоб один замок був сувальдний, інший - циліндровий. Личинку замка необхідно захистити броненакладкою, щоб її не можна було вибити. Добре, коли ригелі замків заховані в металеві трубки, які можуть обертатися, тоді ригелі практично неможливо перепиляти.

Фахівці радять купувати бронедвері, укомплектовані імпортними замками. Вважається, що вони надійніші: рідше виходять з ладу. На сталевих дверях обов'язково повинні бути встановлені вічко і внутрішня засувка. При бажанні можна замовити вічко, встановлене на такій відстані від підлоги, щоб у нього могла зазирнути дитина. Засувку краще придбати гвинтову, а не ковзну, остання при захлопуванні вхідні двері можуть випадково закритися.

Ціна бронедверей. Вона складається з різноманітних складових: враховується розмір бронедвері, вигляд та кількість замикаючих пристроїв, зовнішнє оздоблення, наявність аксесуарів. Крім того - ціна за доставку, встановлення, замір, консультації, демонтаж старих вхідних дверей. Ще, можливо, доведеться заплатити за збільшення отвору, закладку отвору цеглою, встановлення лиштви, доставку дверей на поверх (якщо будинок без ліфта) тощо.